Tomāts ir radies Amerikas kontinentā, tas ir kartupeļa, paprikas un baklažāna radinieks, šie dārzeņi visi pieder pie nakteņu (Solanaceae) dzimtas. Šis vārds ir radies no navatlu (acteku) valodas – tomatl acteku valodā nozīmē „zelta auglis”. Vairums cilvēku labprāt ēd šo dārzeni, tajā ir daudz vitamīnu (C un B grupas), antioksidantu (likopēna) un minerālvielu. Veikalā atrodami visdažādākie tomāti: dažādu formu, izmēru, krāsu un garšu – sarkani, dzelteni vai oranži tomāti. Katrs atradīs savu iemīļoto.

Tomātu audzēšana nav sarežģīta!

Tomātu vari izaudzēt pats! Tos var stādīt atklātā laukā, siltumnīcā vai podos. Sargā tomātus no tiešiem saules stariem, un augsni bagātini ar kompostu. Ja ap tomātiem izvietosi mulču vai izravēsi zāli, ūdens nevajadzēs daudz. Diemžēl tomātam var uzklupt slimības un kaitēkļi, tāpēc regulāri jānovēro lapu stāvoklis. Ja lapas kļūst tumšas vai bālas, tas var būt slimības sākums.

Virtuvē tomāti ir īstas dīvas, jo ir tik daudz tomātu receptes.

Tomātus var ēst negatavus, neapstrādātus – tā tiek saglabāti visi vitamīni. Taču tomāti labi pakļaujas arī konservēšanai.

Tomāti vasarā tiek pievienoti salātos, mēģini ēst tos ar mocarella sieru vai ķiploku un sojas mērci. Protams, nebaidies tomātu cept vai vārīt – tie vienmēr ir gatavi eksperimentiem. Īsta klasika ir tomātu krēmzupa ar baziliku dekorēšanai. Un, protams, tomātu mērce makaroniem, kad to apgūsi, būs gards un ātrs papildinājums tavā virtuvē.