1. >Blog
  2. >Veselīgi dārzeņi – veselam organismam

Dārzeņu pagatavošanas veids var ļoti ietekmēt to uzturvērtību. Tāpēc tagad sīkāk parunāsim par dažādiem dārzeņu pagatavošanas un uzglabāšanas veidiem.

Saldēti dārzeņi

Saldēšana ir viens no efektīvākajiem veidiem, kādā saglabāt dārzeņu uzturvērtību, krāsu un garšu. Piemēram, “Bonduelle” dārzeņi tiek sasaldēti drīzumā pēc ražas novākšanas, tādēļ tie var saturēt pat vairāk uzturvielu, nekā svaigi, kas ir ilgstoši transportēti un uzglabāti tirdzniecības vietās. Taču ir svarīgi atcerēties, ka, gatavojot saldētus dārzeņus, labāk tos ilgi nevārīt, lai saglabātu pēc iespējas vairāk vitamīnu.

Konservēti dārzeņi

Konservēti dārzeņi – ļoti ērti lietojams produkts ar ilgu derīguma termiņu. Taču ieteicams pievērst uzmanību tam, lai tie nesaturētu daudz konservantu, kā arī lielu sāls daudzumu. Konservēšanas process var samazināt atsevišķu vitamīnu, piemēram, C vitamīna daudzumu, taču citas uzturvielas, piemēram, šķiedrvielas un minerālvielas, saglabājas. Izvēloties kvalitatīvus konservētos dārzeņus, var izbaudīt to lietošanas ērtumu, neatsakoties no to veselībai sniegtā labuma.

Cepti, vārīti dārzeņi

Cepšana vai vārīšana ir lielisks veids, kādā izcelt dārzeņu garšu. Taču dažādi gatavošanas veidi var dažādi ietekmēt to uzturvērtību. Piemēram, tvaicēšana ir viens no labākajiem veidiem, kādā saglabāt dārzeņu uzturvērtību, salīdzinot ar vārīšanu ūdenī, kas var izraisīt atsevišķu vitamīnu, piemēram, C un B grupas vitamīnu zudumu. Ātri apcepti dārzeņi, īpaši nelielā eļļas daudzumā, arī saglabā lielu daļu savas uzturvērtības, turklāt tiem piemīt lieliska garša.

Vesela organisma pamats – veselīgs uzturs, bet dārzeņi ir neatņemama tā daļa. Izvēloties starp dažādiem dārzeņiem, jāatceras, ka ikviens no tiem var sniegt savu labumu. Tāpēc svarīgākais ir ievērot dažādību uzturā, lai uzņemtu pēc iespējas vairāk uzturvielu. Lai šajā sarakstā minētie noderīgie dārzeņi kļūst par iedvesmas avotu rūpēties par savu organismu un nodrošināt to ar vislabāko!