1. >Blog
  2. >Ar ko aizstāt majonēzi? 3 veselīgākas mērču idejas

Majonēze jau izsenis ir daudzu iecienītu ēdienu sastāvdaļa, taču tās kaloritāte un augstais piesātināto taukskābju daudzums ne vienu vien no mums mudina meklēt veselīgākas alternatīvas. Par laimi, ir veidi, kādos varam izbaudīt ne mazāk lielisku garšu, turklāt papildus parūpēties par savu organismu. Tātad, ar ko aizstāt majonēzi? Turpinājumā trīs gardas, sātīgas un viegli pagatavojamas mērču receptes, kas ne tikai piešķirs ēdieniem īpašu garšu, bet arī bagātinās tos ar noderīgām vielām.

1. Avokado un grieķu jogurta mērce

Šai mērcei piemīt krēmīga tekstūra, tā satur arī daudz veselīgo tauku, vitamīnu un olbaltumvielu, kas palīdz radīt sāta sajūtu un nodrošina ar vienmērīgu enerģiju. Avokado ir lielisks antioksidantu avots, savukārt grieķu jogurts satur organismam nepieciešamās probiotikas, kas labvēlīgi ietekmē gremošanu. Pateicoties mērces sātīgumam un maigajai garšai, tā ir piemērota izmantošanai ne tikai tortiljās vai sviestmaizēs, bet arī kā veselīga uzkoda kopā ar svaigiem dārzeņiem, sausmaizītēm vai kukurūzas čipsiem.

Sastāvdaļas:

  • 1 nogatavojies avokado;
  • 100 g naturālā grieķu jogurta;
  • 1 ēdamkarote citronu sulas;
  • 1 ķiploka daiviņa (smalki sarīvēta);
  • šķipsna sāls un melno piparu.

Pagatavošana:

  • Avokado nomizo, izņem kauliņu un mīkstumu liek bļodā.
  • Avokado pievieno grieķu jogurtu, rīvēto ķiploku un citronu sulu.
  • Visu sablendē vai samīca ar dakšiņu, līdz iegūst viendabīgu krēmīgu masu.
  • Pievieno sāli un piparus.

Šī avokado mērce ne tikai lieliski aizstāj majonēzi, bet arī piešķir ēdieniem niansētu garšu. Tāpēc to noteikti ir vērts izmēģināt! 

2. Sinepju un jogurta mērce

Ja vēlaties baudīt nedaudz pikantāku alternatīvu, sinepju un jogurta mērce var būt lielisks risinājums, ar ko aizstāt majonēzi. Šī mērce piešķir ēdieniem svaigumu, vieglu skābenumu un maigu asumu, turklāt tā nav kalorijām bagāta. Naturālais jogurts bagātīgi satur olbaltumvielas un kalciju, savukārt sinepes – savienojumus, kas uzlabo vielmaiņu, šķiedrvielas, kas palīdz uzturēt veselīgu gremošanas sistēmu, un antioksidantus, piemēram, E vitamīnu un flavonoīdus, kas palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem un palēnina novecošanās procesus. Mērces izteiksmīgās garšas dēļ tā ir īpaši piemērota pie ceptas vistas gaļas, zivju ēdieniem vai kā mērce svaigiem salātiem.

Sastāvdaļas:

  • 100 g naturālā jogurta;
  • 1 ēdamkarote maigo krēmīgo vai graudaino sinepju;
  • 1 tējkarote olīveļļas;
  • šķipsna sāls un piparu.

Pagatavošana:

  • Bļodā liek jogurtu, tam pievieno sinepes.
  • Pievieno olīveļļu, lai mērces tekstūra būtu nedaudz maigāka.
  • Pēc garšas pievieno sāli un piparus, visu rūpīgi sajauc.

Pagatavot šo mērci ar izteiksmīgo garšu ir ļoti viegli. Tāpēc noteikti nobaudiet savus ēdienus, pievienojot tiem šo mērci. 

3. Jogurta un garšaugu mērce

Jogurta un garšaugu mērce – svaiga un universāla majonēzes alternatīva. Tā ne tikai bagātina ēdienus ar aromātisku garšu, bet arī piešķir tiem svaigumu un vieglumu. Šīs mērces bāze ir naturālais jogurts, kas nesatur daudz kaloriju, taču satur daudz olbaltumvielu un kalcija, savukārt svaigie garšaugi – dilles, pētersīļi vai baziliks – piešķir ēdieniem izteiksmīgu aromātu, turklāt satur daudz vitamīnu un antioksidantu. Jogurta un garšaugu mērci var izmantot gan kā mērci salātiem, gan kā veselīgu piedevu pie falafeliem, svaigiem dārzeņiem, ceptiem kartupeļiem vai grilētiem ēdieniem. 

Sastāvdaļas:

  • 150 g naturālā jogurta;
  • 1 ēdamkarote olīveļļas;
  • šķipsna sāls un piparu;
  • svaigi garšaugi (dilles, pētersīļi, baziliks) pēc izvēles;
  • 1 ķiploka daiviņa (nav obligāti).

Pagatavošana:

  • Sīki sakapā svaigos garšaugus pēc izvēles.
  • Sakapātos garšaugus un olīveļļu pievieno jogurtam.
  • Ja vēlaties baudīt pikantāku garšu, pievienojiet sīki sarīvētu ķiploka daiviņu.
  • Pievieno sāli un piparus, visu rūpīgi sajauc.

Šī mērce ir sātīga, garda un dabiska alternatīva, kas ļauj izbaudīt iecienītos ēdienus bez sirdsapziņas pārmetumiem.

Ja meklējat variantus, ar ko aizstāt majonēzi, izvēles iespējas ir patiešām lielas. Izmēģiniet šīs receptes un atklājiet jaunas majonēzes alternatīvas, kas piešķirs ēdieniem vieglumu un būs labvēlīgākas veselībai! Ja vēlaties smelties vairāk ideju, kā dažādot savu uzturu, meklējiet tās šeit. 

Lasīt arī