1. >Kopš 1853
  2. >Saldēti vs svaigi dārzeņi

Vai Jums ir nācies apstāties veikalā un padomāt, kāda ir atšķirība starp svaigiem un saldētiem dārzeņiem? Vairākas atšķirības ir redzamas uzreiz, taču galvenās no daudziem cilvēkiem slēpjas. Viens no šādiem noslēpumiem – Bonduelle saldētie dārzeņi satur vairāk vitamīnu nekā „svaigie”, bet garšas īpašības ir izteiktākas. Kāpēc?

Tas ir ātri

Šajā gadījumā Bonduelle dārzeņu sagatavošana aizņem stundas, savukārt svaigie dārzeņi uz veikalu ceļo dienas vai pat nedēļas.

  • Bonduelle saldētie dārzeņi tiek audzēti laukos, kas ir netālu no ražošanas uzņēmumiem. Pateicoties tam, dārzeņi pēc novākšanas uzreiz tiek nogādāti rūpnīcā – tur tie tiek blanšēti tvaikos un saldēti. Viss gatavošanas process aizņem ne vairāk kā 5 stundas no novākšanas, tāpēc dārzeņi ir saglabājuši lielāko vitamīnu daudzumu un nezaudē garšas īpašības.
  • Svaigu dārzeņu ceļš uz tirdzniecības centriem ir sarežģītāks un ilgāks. Bieži var notikt tā, ka piedāvātie „svaigie” dārzeņi ir vairākas nedēļas veci. Ja pēc ražas novākšanas dārzeņi uzreiz netiek apstrādāti, tie 4 dienu laikā zaudē apmēram 80 % vitamīnu! Ir veikti pētījumi, kas rāda, ka saldētajos dārzeņos ir vairāk C vitamīna nekā „svaigajos”, ja tie ir glabāti 2 dienas.

Gatavošanas maģija

Nav runa tikai par ātrumu, bet arī par kvalitāti un tehnoloģijām. Lai dārzeņi ilgi glabātos, vislabāk ir tos sasaldēt (mājās) un dziļi sasaldēt (rūpnieciski). Abas šīs metodes aizsargā no dabiskās bojāšanās, novecošanas un tāpēc, ka pēc tam var gatavot pa daļām, arī no pārtikas izniekošanas.

  • Saldējot mājās, augļi un dārzeņi būtu jāblanšē ūdenī un jāievieto saldētavā no -18°C līdz -25°C temperatūrā, to sasaldēšanai vajadzīgas vairākas stundas, un tas ļauj tos glabāt vairākus mēnešus. Protams, tā saldējot dārzeņus mājās, tie saglabā maksimālo iespējamo vitamīnu daudzumu, bet šim nolūkam labāk lietot savā dārzā audzētus dārzeņus. Diemžēl daudziem sava dārza nav.
  • Labāk pirkt jau saldētus dārzeņus. Dziļā saldēšana tiek veikta tvaikos -30°C temperatūrā. Dārzeņu sasaldēšana aizņem tikai dažas minūtes, tā tiek ieslēgti salā, neveidojot ledus kristālus. Mēs izvēlamies ātru un kvalitatīvu tehnoloģiju. Šī saldēšanas metode ir unikāla, tā nebojā šūnu struktūru un iekonservē maksimālo iespējamo vitamīnu daudzumu. Rezultātā saldētie dārzeņi ir tuvi svaigajiem.

Kāpēc blanšēt?

Vairākas reizes lietojām vārdu „blanšēt”. Kāpēc saldējot ir svarīgi sagatavot augļus un dārzeņus? Blanšējot tiek iznīcināti nevēlamie fermenti, ko dārzeņi dabīgi satur. Šie fermenti atbild par novecošanu, kuras dēļ tiek zaudēti vitamīni. Saldējot mājās, blanšēt var ūdenī, bet Bonduelle blanšē tvaikos.