1. >Blog
  2. >Dosimies garšu ceļojumā – Itālija!

Daļa cilvēku uz Itāliju dodas, lai apskatītu romiešu pilsdrupas, renesanses pilis vai neskaitāmos mākslas darbus, taču arī gastronomija ir lielisks iemesls, lai ceļotu pa Itāliju. Bagāta ar saviem oriģinālajiem un īpašajiem ēdieniem, – Itālija ir īsta gardēžu valsts. No ziemeļiem līdz dienvidiem, – Itālijas virtuve katrā reģionā piedāvā kaut ko savu.

Valsts ziemeļos ir iecienīti ēdieni, kuros ir daudz gaļas un siera. Milānā noteikti ir jānogaršo Milānas karbonāde (milanese escalope) – plāna, kraukšķīgi izcepta teļa gaļas karbonāde. Vai zinājāt, ka restorānos tā nekad netiek pasniegta kopā ar makaroniem, bet gan ar citrona daiviņu? Noteikti ir jāpagaršo arī risoto ar safrānu un liellopa kaulu smadzenēm.

Boloņā nogaršojiet Itālijas Parmezānu un balzama etiķi, kā arī lazanju ar gaļu un dārzeņiem. Ceļojot uz valsts dienvidiem, – Roma var lepoties ar savu labāko karbonaras recepti: tas ir makaronu ēdiens, kas tiek gatavots ar olu dzeltenumu, cūkgaļu un pipariem, ēdienam netiek pievienots saldais krējums. Neapole ir slavena ar saviem tomātiem... ar slaveno neapoliešu picu, piemēram, Margarita! Tomāti, mocarella un olīveļļa – šis trio ir itāliešu virtuves pamats un var tikt izmantots dažādos ēdienos. Tradicionālajai picai tiek izmantota mīklas pamatne no miltiem, taču pēdējā laikā iecienīts ir kļuvis negaidīts variants – miltu vietā tiek izmantoti ziedkāposti!

Dodoties lejup uz dienvidiem, – Apūlija ir reģions, kas ir slavens ne tikai ar skaistiem skatiem, bet arī ar savu virtuvi. “Bruschetta” – viegli grauzdēta mazie, kas papildināta ar gaļu, sieru un svaigiem produktiem. Agrāk šim ēdienam tika izmantota vecāka, jau sacietējusi maize, taču tagad tiek izmantota svaiga, šajā reģionā cepta maize. Uz brusketas tiek likti arī tomāti, cukīni, baklažāni un paprika.

Desertam Itālijā varat izvēlēties ne tikai tiramisu vai panakotu – šī valsts ir slavena ar savu saldējumu. Sicīliešu kasata (cassata siciliana) ar augļiem, citronu granita vai itāliešu saldējums. Deserti dažādām gaumēm. Tradicionālas garšas joprojām ir vaniļa, šokolāde vai stracciatella (piena krēms ar tumšās šokolādes skaidiņām), taču atsevišķas saldējuma tirgotavas nebaidās eksperimentēt un atklāj jaunas garšas ar dārzeņiem – bietēm, zaļajiem zirnīšiem vai pat... kukurūzu. Atklājiet Itāliju ar garšu!