1. >Blog
  2. >Ceļojiet, baudot ēdienu, – Ungārija

Ceļojiet, baudot ēdienu, – Ungārija

Gulašs ir neatņemama ungāru virtuves daļa. Šis gardais gaļas ēdiens (liellopu gaļas, teļa gaļas, cūkgaļas vai vistas gaļas) ar papriku, pipariem, sarkanvīnu vai baltvīnu un kartupeļiem ir viena no pazīstamākajām Ungārijas receptēm visā pasaulē. Ungāru gulašu var pasniegt kā zupu vai sautējumu, vai kopā ar csipetke (ungāru makaroni).

Dārzeņiem bagātas receptes

Ja vajadzētu nosaukt sastāvdaļu, kas dominē Ungārijas tradicionālajos ēdienos, tie nepārprotami ir dārzeņi! Sīpoli, kāposti, tomāti, kartupeļi un, protams, paprika – šīs visas ir gardu sautējumu sastāvdaļas. Savukārt biežāk izmantotā garšviela ir saldās paprikas pulveris. Tā vienlaikus ir gan salda, gan pikanta. Paprika var būt nedaudz kūpināta, kas piešķir ēdieniem izteiktu garšu, kuru var sajust zupās vai citos tradicionālajos ēdienos. Paprika ir arī ēdiena körözött sastāvdaļa. Tas ir gards, pikants smērējams siers, kuru var ziest uz maizes un baudīt kā uzkodu. Šo sieru var ēst arī kopā ar tócsni – smalki rīvētu kartupeļu pankūkām, kurām ir aptuveni trīsdesmit dažādu nosaukumu. Šis ēdiens tiek gatavots daudzās dažādās variācijās – ar saldētiem zirnīšiem, saldo krējumu, tomātu mērci un dažādām citām sastāvdaļām. Piedāvājam jums izmēģināt mūsu “Bonduelle” tócsni, kuru pagatavot ir īpaši viegli!

Gaļas bumbu lietus!

Izplatītas Centrāleiropas virtuvē, gaļas bumbas (sauktas par fasírt) tiek gatavotas no cūkgaļas vai liellopu gaļas, kas sajaukta ar olām, ūdenī izmērcētu maizi un garšvielām, ieskaitot papriku. Pannā ceptās gardās gaļas bumbas lieliski der pie főzelék, dārzeņu sautējuma, kas līdzinās biezzupai vai makaroniem. Veģetārai versijai kā bumbu pamata sastāvdaļu var izmantot sarkanās pupiņas.

Daudz pildītu kāpostu!

Ēdiens töltött káposzta tika pagatavots 1695. gadā, taču tradīcijas ir mūžīgas! Ēdiens, kura pārpalikumus vienmēr var pasildīt, ir ideāli piemērots vakariņām ar draugiem vai svētku galdam. Biežāk izmantotais pildījums ir smalki sagriezta cūkgaļa, rīsi, skābēti kāposti un olas. Ungāru kāpostu ēdiens tiek pasniegts ar saldo krējumu. Ja vēlaties pagatavot šo ēdienu ātrāk, mūsu kāpostiem ar lazanjas veida pildījumu vajadzētu jūs iekārdināt!

Un uz kārā zoba?

Desertu receptes dominē arī Ungārijas virtuvē. Pirmajā vietā, protams, ir siera kūkas, taču ir arī dažādas kūkas ar plūmēm, ķiršiem, āboliem un riekstiem. Visvieglāk pagatavojamā Ungārijas deserta recepte? Pankūkas, kas tiek dēvētas par palacsinta. Gundel palacsinta, papildinātas ar rumu un citrona miziņu. Protams, ir arī šokolādes kūkas un daudz citu!

Pirms maltītes baudīšanas atcerieties pateikt Jó étvágyat! Labu apetīti!