1. >Blog
  2. >Ceļojiet, baudot ēdienu, – Vācija

Vācu virtuve nav iedomājama bez desiņām

Cūkgaļa ir neatņemama vācu ēdienu daļa, un ne tikai “eisbein” (cūkas stilbs), bet arī gaļas bumbas, aukstās zupas un biežākā ēdienu sastāvdaļa – desiņas. Nav svarīgi, vai tās ir baltās teļa gaļas vai liellopu gaļas desiņas, vācieši tās mēdz baudīt vārītas vai ceptas uz oglēm. Baudiet tās ar kartupeļu salātiem, sinepēm, jebkuriem dārzeņiem... vai vienkārši ar maizi! Visiem labi zināmā desiņas un maizes kombinācija ir... hotdogs! Tā ir ātrā uzkoda, kas patiesībā ir radusies Frankfurtē, bet vēlāk kļuva pazīstama visā pasaulē.

Viens no pazīstamākajiem ēdieniem – Currywurst – pirmo reizi tika pagatavots 1949. gadā Berlīnē. Kaut arī pirmajā mirklī šķiet, ka tā ir desiņa maizē, taču tas nav hotdogs. Šī sviestmaize tiek pārlieta ar karija mērci –, tāpēc arī šāds ēdiena nosaukums! Ēdiens kļuva par bieži baudītu uzkodu. Vācijā tas tiek uzskatīts par ātro uzkodu.

Iepazīstieties, makaroni!

Senāk vācieši gatavoja daudz kāpostu un kartupeļu. Šīs sastāvdaļas ir sastopamas daudzos tradicionālos ēdienos, piemēram, grünkohl. Tradicionālās receptes ir iecienīts mājas ēdiens, kas tiek gatavots kopā ar ģimeni, taču ne restorānos. Pamazām šī tradicionālā virtuves daļa ir kļuvusi mazāk nozīmīga, savukārt itāliešu virtuve ir savaldzinājusi ne vienu vien vācieti. Tāpēc mūsdienās makaroni ir kļuvuši par nozīmīgu ēdienu daudzās vāciešu ģimenēs. Vācijā ir ļoti iecienīti olu makaroni, kas gatavojot ļauj izpausties fantāzijai. Makaronus var pagatavot ar sēnēm, vistas gaļu un saldo krējumu, var gatavot lazanju, tos var bagātīgi sajaukt ar dārzeņiem, gaļu, sieru, dažādām mērcēm, gatavot ar olīveļļu vai bez tās.. makaroni nešaubīgi ir iekarojuši vāciešu sirdis!

Kas desertā?

Katrā Vācijas reģionā ir sava iecienītā kūka, kas kafijas pauzēs tiek ēsta visbiežāk. Pie tējas vai kafijas tases bieži tiek baudīts gabaliņš augļu vai putukrējuma kūkas. Melnā meža kūka (schwarzwälder kirschtorte)  kakao biskvīta kūkas pamatne ar putukrējumu un savvaļas ķiršiem. Šis deserts ir viens no pazīstamākajiem Vācijā!