1. >Blog
  2. >Ceļojiet, baudot ēdienu, – Spānija

Ceļojiet, baudot ēdienu, – Spānija

¡Hola! Dodamies uz Spāniju kulinārajā ceļojumā ar tradicionālajām receptēm... vai mazliet mainītām. Tā kā katram reģionam ir savas īpatnības, ikviens atradīs kaut ko gardu!

Dārzeņi un pākšaugi

Dabiskā Ibērijas pussalas saule ir pārvērtusi to par dārzkopībai svētītu zemi. Paprika, tomāti un gurķi šajā apvidū aug bagātīgi, tāpēc arī tie ir daudzos ēdienos visā Spānijā. Protams, vispazīstamākais ir gaspačo (aukstā dārzeņu zupa), kas nācis no Dienvidspānijas, precīzāk – Andalūzijas. Kad ārā ir karsts, gaspačo atsvaidzina: šo kopš 8. gs. pazīstamo ēdienu, kas vienmēr ir papildināts ar ķiplokiem un olīveļļu, izgudroja laucinieki, un tas tika dzerts laukos. Šī ir viena no galvenajām spāņu gastronomijas receptēm, turklāt gana viegli pagatavojama. Parasti to gatavo ar pipariem, tomātiem un gurķiem, taču var gatavot arī ar zaļajiem dārzeņiem... vai ar mandelēm: katram savs!

Turku zirņi, lēcas vai baltās pupiņas arī ir vienas no galvenajām sastāvdaļām daudzās receptēs no Pireneju pussalas. Patiesībā pākšaugi ir bieži sastopami visas valsts ēdienkartē. Tā fabadā no Astūrijas, ko daudzi salīdzina ar franču cassoulet (pupiņu sautējumu), arī ir pupiņas, cūkgaļa, asinsdesa un čorizo. Šo ēdienu ir vērts pagaršot! Atkarībā no reģiona tas tiek ēsts ar spinātiem, sautēts ar sīpoliem, ir kā bieza zupa vai sautējums.

Paelja, pisto un tortilja

Citos pazīstamākajos kulinārijas izstrādājumos bieži ir gaļa. Tāds ir tradicionālais cocido no Madrides, kas atgādina podiņu ar vistu, asinsdesu, čorizo ​un turku zirņiem, sautētiem buljonā. Starp citiem populāriem spāņu ēdieniem ir arī paelja. Valensijā, no kurienes šis ēdiens ir cēlies, tā tiek gatavota ar trusi, bet Atlantijas okeāna piekrastē pie jūras – ar jūras veltēm un zivīm. Rīsi vienmēr ir mīksti, tie uzsūkuši lielu daudzumu aromātiska buljona ar garšvielām un safrānu. Bet labākā daļa ir ēdiena apakša, kur gatavošanas laikā rodas plāna karamelizētu rīsu kārtiņa, ko sauc socarat, tas ir lielākais dārgums!

Vēl viens tipisks ēdiens ir tortilja, kam ir sava vieta Spānijas cilvēku sirdī. Gatavota no kartupeļiem, sīpoliem un olām – šī biezā omlete ir garda gan silta, gan auksta. Jums atliek tikai iejusties, lai to pagatavotu pareizi, noteikti bagātīgi jāapslaka arī ar olīveļļu. Eļļā ceptas olas ir daudzu ēdienu, piemēram, pisto, piedevas. Šis ratatouille brālēns, dārzeņu ēdiens no Lamančas reģiona, tiek baudīts ar maizes šķēli, bet reizēm arī ar ceptu olu. Ja vēlaties vieglāku variantu, kāpēc gan nepagatavot to cepeškrāsnī ūdens peldē?

Obligātās tapas

Lielākais spāņu gastronomijas simbols ir un paliek tapas, ko nav viegli raksturot – šī mazo ēdienu virkne starp uzkodām un vakariņām ir kļuvusi par dzīvesveidu. Nelielās porcijās var nobaudīt visu veidu spāņu ēdienus un citus kulinārijas izstrādājumus: aukstas gaļas uzkodas, sieru, kroketes, marinētus anšovus, patatas bravas (asos kartupeļus), salmorejo, olīvas...

Galīsijā tiek ēstas empanadas, tipisks šī reģiona ēdiens, pildītās tartes, kas ir raksturīgas šim reģionam, nevajadzētu jaukt ar Dienvidamerikas empanadām, kas ir mazas mīklas kabatiņas. Taču to izcelsme ir tāda pati: empanader nozīmē „maizes mīklas ieskauts”, pārbaudīta tehnika! Izmēģiniet šīs kukurūzas empanadas, kas ir lieliski piemērotas iekļaušanai iemīļotāko spāņu ēdienu sarakstā.