1. >Blog
  2. >5 mēslojuma veidi, kurus var sagatavot mājās

Lai pabarotu augus, ne vienmēr mēslojums ir jāpērk. Reizēm šim mērķim var izmantot to, kas mums jau ir! Lūk, daži lēti un videi nekaitīgi mēslojuma veidi, kurus varat sagatavot paši.

1. Kafijas biezumi

Visiem zināms, ka kafijas biezumos var zīlēt nākotni, ar tiem var atsvaidzināt aromātu ledusskapī vai iztīrīt caurules, taču kafijas biezumi var būt arī lielisks dabīgs mēslojums. Tie satur daudz slāpekļa, fosfātu un kālija. Sajauciet nelielu daudzumu sausu biezumu ar zemi. Šāds maisījums ir lieliski piemērots stādu mēslošanai.

2. Olu čaumalas

Kaltētas un sasmalcinātas olu čaumalas – no svaigām vai vārītām olām – tiek kaisītas uz zemes virsmas. Augsnei tas ir lielisks minerālvielu, ieskaitot kalciju, avots. Arī tomātu audzētāji bieži iejauc čaumalas augsnē, lai izvairītos no augļa galotnes nekrozes jeb “sausās puves” (šādā gadījumā tās labāk pārstrādāt pulverī, tādējādi palielinot efektivitāti).

3. Banānu mizas

Banānu mizas bagātīgi satur kāliju un citas dārzeņiem noderīgas vielas. Tās, ideālā gadījumā no ekoloģiskiem banāniem, stādīšanas laikā var likt zem “ēdelīgiem” dārzeņiem (tomātiem, baklažāniem, gurķiem...): mizai sadaloties, dārzeņi saņems barības vielas. Ja mizas nedēļu paturēsiet ūdenī, tas tiks bagātināts ar minerālvielām. Šāds ūdens būs lieliski piemērots augu laistīšanai. Banānu mizām piemīt arī laputis atbaidoša iedarbība.

4. Izlietotās tējas paciņas

Iestrādājot augsnē, tās darbojas kā augu mēslojums un barība tārpiem, atbaida atsevišķus insektus, kuri ir jutīgi pret tēju aromātiem. Patiesībā tās var izmantot arī dažādu drenāžas bumbiņu vietā, ievietojot puķu podos apakšpusē.

5. Pelni

Ja jums ir krāsns vai grils un jūs izmantojat dabīgu koksni, pelnus varat saglabāt. Tie ir bagāti ar kalciju, kāliju, silīcija dioksīdu un magniju. Kad pelni ir atdzisuši, varat tos kaisīt zem dārzeņu un zemeņu dēstiem. Tikai nekaisiet pārlieku daudz, lai neizjauktu augsnes līdzsvaru un nekaitētu augiem!