Mūsu uzturā augu izcelsmes produktiem vajadzētu dominēt pār dzīvnieku izcelsmes produktiem. Ideāls veids, kādā to panākt, ir lietot uzturā pākšaugus. Un tam ir daudz iemeslu!
100 g kaltētu pākšaugu sēklu satur aptuveni 20 g olbaltumvielu. Izņēmums ir soja, kas satur divreiz vairāk olbaltumvielu.
Pākšaugi satur lielu daudzumu šķiedrvielu, kas ļoti pozitīvi ietekmē mūsu gremošanu un dažādus vielmaiņas procesus organismā.
Pākšaugu sastāvā lielāko daļu (līdz 60 %) veido ogļhidrāti, precīzāk ciete. Cukuru daudzums ir minimāls.
Pākšaugi satur daudz vitamīnu, īpaši ūdenī šķīstošo. Visvairāk tie satur B9 vitamīnu (folskābi) un B6 vitamīnu (piridoksīnu). Tie satur arī citus B grupas vitamīnus, izņemot B12 vitamīnu.
Šie augi ir izcili arī to sastāvā esošo antioksidantu daudzuma dēļ. Tie satur daudz polifenola, kas ir ne tikai antioksidants, tam piemīt arī citas cilvēka organismam noderīgas īpašības. Tiem piemīt arī pretiekaisuma iedarbība.
Pākšaugi bagātīgi satur arī minerālvielas, īpaši kalciju, fosforu, kāliju, varu, dzelzi un cinku.
Pākšaugos esošo vielu dēļ tiem ir pozitīva iedarbība, īpaši uz sirds un asinsvadu sistēmu, gremošanas traktu. Bieža to lietošana uzturā var būt noderīgs līdzeklis audzēju prevencijai, kā arī samazināt 2. tipa cukura diabēta risku.
Tāpēc tie ir lielisks ēdiens cilvēkiem, kuri nepanes glutēnu.
Pākšaugi satur oligosaharīdus, kurus cilvēka organisms tievajā zarnā nespēj sašķelt, tāpēc vēdera pūšanās ir biežas sekas pēc pākšaugu ēšanas. Šā iemesla dēļ bieži baidāmies iekļaut šos dārzeņus savos ēdienos. Taču, ja vēlamies, lai tā nenotiktu, pākšaugi ir jāmērcē.
Pākšaugi tiek pārdoti kaltēti, iepriekš novārīti, konservēti vai sasaldēti. Piemēram, konservētu dārzeņu priekšrocība ir tāda, ka tos var lietot uzturā uzreiz, tie nav iepriekš jāmērcē. Nav jāsatraucas, ka konservētos produktos nav pietiekami daudz vitamīnu vai uzturvielu. Pateicoties pareizai apstrādei, piemēram, mūsu “Vapeur” produktos, speciālās pagatavošanas metodes ar tvaiku dēļ pākšaugi saglabā visas uzturvielas, garšu un krāsu.
Turklāt pākšaugi ir pieejami dažādos veidos, piemēram, kā pākšaugu makaroni. Tie nesatur glutēnu, kā arī krāsvielas un konservantus.
Pākšaugu ražošana ir labvēlīga mūsu planētai.