Turku zirņi jeb auna zirņi ir viena no galvenajām Vidusjūras virtuves daļām. Tie ir bagāti ar olbaltumvielām (ap 9 g olbaltumvielu 100 g turku zirņu), uzturā var aizstāt gaļu, tāpēc turku zirņus tik ļoti ir iecienījuši veģetārieši un vegāni. Tie satur arī daudz B9 vitamīna, minerālsāļu, bet nesatur glutēnu un holesterīnu – vai nav lielisks dārzenis mūsu ikdienai?

Turku zirņu gatavošana

Pirms turku zirņu gatavošanas 12 stundas mērcē tos ūdenī. Tad noskalo un apmēram stundu vāri lielā ūdens daudzumā, līdz zirņi kļūst mīksti. Vārot nepievieno sāli – tā pagarināsi vārīšanās laiku, sāli labāk pievienot uzreiz pēc vārīšanas. Ja steidzies un nevēlies ilgi stāvēt pie plīts, pamēģini mūsu tvaicētos turku zirņus – tie ir saglabājuši kraukšķīgumu, mīkstumu un lieliski iederas tavā ikdienā.

Turku zirņu receptes

Arābu valstīs aunazirņi ir galvenā sastāvdaļa tādiem ēdieniem kā humoss, falafeli (bumbiņas formas siltā uzkoda) vai kuskuss. No tiem tiek gatavoti arī milti, ko pievieno mērcēm vai izmanto kafijas aizvietotāju gatavošanā. Turku zirņi tiek pievienoti arī zupās un salātos. Indijā un Pakistānā turku zirņi tiek lietoti arī kā dārzeņi. Tiek ceptas to sēklas – tā ir austrumu valstu delikatese.